Annet:

Hestens ve og vel er helt avgjørende for at den skal fungere optimalt…
Dette virker sannsynlig, selvfølgelig gjør det det! Vi kan jo bare sammenligne med oss selv, har vi en dårlig dag vil vi ikke prestere hundre prosent. Men hvor mye vi enn elsker disse hestene våre, vi mennesker har dessverre en tendens til å se på dem som maskiner. Vi forlanger prestasjon, dag etter dag. Ikke bare av konkurransehesten, men også av skolehesten og hobbyhesten. Kravet fra menneskene er alltid til stede, bare i større eller mindre grad. Hesten prøver kanskje å signalisere til deg at ikke alt er som det skal, og like ofte ignorerer vi signalene.

En ond sirkel
Man kommer raskt inn i en ond sirkel, hvor hesten tilslutt ikke ser annen utvei enn å, ja nettopp, det mange av oss kjenner så altfor godt til, hesten blir uvillig og kanskje vanskelig å både håndtere og ri. Og hesten presterer i hvert fall ikke maksimalt lenger! I de aller fleste tilfeller er dette heldigvis ikke en bevisst handling fra oss mennesker. Men, tenk deg godt om. Fungerer hesten min som den skal? Har den kanskje en gammel skade som ikke blir helt bra? Er jeg lydhør nok ovenfor signaler hesten prøver å formidle? Kanskje den rett og slett går og kjenner på noe som ikke er som det skal i kroppen? Prøv å huske når et eventuelt problem startet. Er det et problem som kommer og går? Har jeg skiftet fòr? Er sammensetningen av fòret jeg bruker optimalt for min hest? Utstyret jeg bruker, er det ok? Hva er det jeg gjør når hesten oppfører seg på en måte jeg mener ikke er akseptabel, eller ikke går så godt som jeg forventer? Hvorfor vil den plutselig ikke gå i trav? Det er selvfølgelig utallige svar på disse spørsmålene, men mange av svarene finnes i hestens muskulatur og skjelett.

Unngå at problemene dukker opp
Hesten er i utgangspunktet et samarbeidsvillig dyr, bare den har det bra! Jeg behandler mange hester som har gått med diffuse plager over lang, lang tid. Det kan være at den er ekstremt stiv på en side, den er tidvis halt, innimellom prøver den til og med å bukke av rytter i oppvarminga… Eier skjønner ikke hva det kan komme av, for hesten er egentlig veldig snill! Veterinæren stiller seg ofte også uforstående til problemet. Det finnes ingen tydelige tegn, ingen diagnose blir stilt som kan samsvare med hestens oppførsel. I veldig mange slike tilfeller blir equiterapeuten siste utvei. Da har det gått for langt. Jo, jeg kan ganske sikkert gjøre noe med problemet, men vi hadde spart eier og rytter for mye hodebry og økonomiske utlegg, og ikke minst hesten for en rekke unødvendige påkjenninger om problemet hadde vært tatt tak i tidligere. Målet er å unngå at problemene i det hele tatt dukker opp. Mitt felt handler altså om forebygging og rehabilitering.

Veterinærvurdering
En veterinær bør ha vurdert et sykt dyr og stilt en diagnose før en equiterapeut starter sin behandling. Er hesten tydelig halt, skal en veterinær ha stilt sin diagnose før eventuell equiterapi påbegynnes. Hvis man da kan utelukke at haltheten stammer fra en konkret skade, må vi anta at problemet stammer fra et helt annet sted. Årsaken til haltheten kan da for eksempel ha sitt utspring i en ryggvirvel som ligger litt ute av normalt leie, en skjevhet i hoften eller en rotert nakkevirvel. Dette vil igjen blant annet påvirke hestens muskulatur, og ikke bare lokalt. For eksempel kan en øm muskel i hoften påvirke bevegeligheten også i nakken. Sunne og riktig oppbygde muskler vil selvfølgelig holde ligament, sener og ledd på riktig måte. Da vil igjen risikoen for skader minske betraktelig.

Lær hesten din å kjenne!
Et levende individ er aldri helt hundre prosent rett, mykt eller sterkt i begge sider. Noe forskjell vil det alltid være, og sånn må det være. Det er normalt. Et individ som er i bevegelse vil alltid belaste enkelte deler av kroppen mer enn andre deler – helt normalt. Det vil si at det alltid er ”noe” som ligger til rette for at det kan bli feilbelastning. Dette ”noe” holdes heldigvis i sjakk av riktig trening og observante ryttere/trenere, og heldigvis, i mange tilfeller kommer det ikke til å bli noe problem. Det er når dette ”noe” blir oversett og gjerne i tillegg forsterket (ubevisst av rytter) at problemet fort blir et faktum.
Lær hesten din og kjenne, lær deg selv og kjenne – kanskje du selv har et problem som kan løses raskt og enkelt? Kanskje blir problemet med hesten din løst også? Ikke sjelden overfører vi våre egne skjev- og stivheter til våre firebente. Kjenn litt ekstra godt etter…

Vi equiterapeuter jobber for hestens helse og velvære. Husk at vi jobber forebyggende og rehabiliterende og bør inngå som et naturlig tilbud til hesten som skal yte maksimalt.


 

Oppstalling Linker Til forsiden Equiterapi Behandlingsformer Om meg Priser Annet Kontakt meg Til startsiden